Sector Public realm
Services provided Design
Product / system manufacture
Product / system supply
Year completed 2010
Project location South East England
Contract value (£) 60,000
Client Hampshire County Council
Products used Bespoke seats
 
 

Challenge

In 2009, Factory Furniture was commissioned to design a new range of seating for the city centre of Winchester.

The designers sought advice from the Transport Planning, Highways Engineering and Street Cleansing departments, as well as from DDA officers, English Heritage and Winchester Preservation Trust.

Factory Furniture was asked to design a seat using locally sourced oak and to use materials with a proven history and relevance to the historic nature of the site.

Other requirements were height adjustability on site to accommodate the extreme slope on the site and the option of a shallow-fix installation method, and limiting foundation depth to 150mm to avoid services and any potential damage to items of historical interest.

Solution

The design featured two removable end-panels that could be replaced with glass plates decorated by local artists at a future date. The seating could also be removed without having to lift surrounding paving.

Outcome

Observational studies have shown that people have quickly taken to using the new seating. The client commented: ‘They look fantastic! Lovely timber colour and finish, and the powder coating looks good too. Spoke to the first group of customers, who declared they were very impressed. Thanks for all your hard work on this!’


Challenge

In 2009, Factory Furniture was commissioned to design a new range of seating for the city centre of Winchester.

The designers sought advice from the Transport Planning, Highways Engineering and Street Cleansing departments, as well as from DDA officers, English Heritage and Winchester Preservation Trust.

Factory Furniture was asked to design a seat using locally sourced oak and to use materials with a proven history and relevance to the historic nature of the site.

Other requirements were height adjustability on site to accommodate the extreme slope on the site and the option of a shallow-fix installation method, and limiting foundation depth to 150mm to avoid services and any potential damage to items of historical interest.

Solution

The design featured two removable end-panels that could be replaced with glass plates decorated by local artists at a future date. The seating could also be removed without having to lift surrounding paving.

Outcome

Observational studies have shown that people have quickly taken to using the new seating. The client commented: ‘They look fantastic! Lovely timber colour and finish, and the powder coating looks good too. Spoke to the first group of customers, who declared they were very impressed. Thanks for all your hard work on this!’


 
 
 
Downloads
  • Winchester High Street Case Study
    Winchester High Street Case Study
    1pp 1.65MB
    Download
 
 
 
Enquire
 


Not found what you're looking for? View other options

Ask Factory Furniture about

Winchester High Street seating