Sector Culture and heritage
Project type New build
Services provided Design
Product / system manufacture
Project management
Installation
Year completed 2015
Project location Scotland
 
 

Context

The Harmony outdoor play area was created as a natural play space for public visitors to Dumfries House Estate in Ayrshire, Scotland. It incorporates the five fundamental elements: water, air, earth, fire and wood. It also acts as an outdoor learning space for the STEM education programme based at the Morphy Richards Engineering Building, so has a strong educational element whilst still focusing on play.

The brief

The brief stipulated that this outdoor play and learning space be designed in keeping with both the natural and the immediate built environment of a historic Grade A listed building and the local vernacular of the rural industry buildings of the restored sawmill, and traditional skills workshops; stonemason’s sheds and carpenter’s workshop.

The client wanted to maintain the beauty of the woodland setting whilst accommodating up to 60 children a day with school visits and up to 300 a day on public holidays, weekends and after school. The design had to be able to work unsupervised as a highly interactive and robust open access public realm space but with manageable low maintenance.

The solution

Designed and created by Timberplay Scotland Ltd, the scheme was conceived to maximise the natural play value of the existing setting which sloped from an open meadow, through natural woodland down to a small fast running stream.

Timberplay Scotland’s designer created an informal ‘terraced’ scheme to maintain and strengthen the original topography including the original mill lade. The layout limited the number of trees that had to be removed and also enabled productive use of a boggy, poor soil quality area.

The design took into account how both families and school groups might be able to co-use the space without little disturbance to either free play or structured teaching.

The design also incorporated shelter and adequate seating to encourage increased dwell time in comfort.

The bespoke feature activities, including water and acoustic play, fire area and sand / earth building site are located to minimise plant disturbance and to create an active and dynamic flow in and around the space. The new features are ‘woven’ in and through the woodland setting to integrate nature and built environment in a sensitive and accessible way.

Equipment installed

The educational play and sensory equipment was selected to enable children to start exploring their environment and experiment with physical forces and states. The space offers rich and complex opportunities to interact with different materials and play with natural elements.

Children can explore the earth element by playing with sand and mud, and learning about plant growth and willow dens. The Conference Telephones, Parabolic Reflectors, Dendrophone and Stone Xylophone allow children to play with sound, air and vibration.

The covered water play area water includes innovative play elements Archimedes Screw and Nautilus Snail.

Outcome

As these children learn to manage the inherent risks of fire, water and other elements, parents come to understand and be reassured that any slips and scrapes are outweighed by the benefits. By learning to harness and play with these elements, the children also continue to manage and understand risk.


Context

The Harmony outdoor play area was created as a natural play space for public visitors to Dumfries House Estate in Ayrshire, Scotland. It incorporates the five fundamental elements: water, air, earth, fire and wood. It also acts as an outdoor learning space for the STEM education programme based at the Morphy Richards Engineering Building, so has a strong educational element whilst still focusing on play.

The brief

The brief stipulated that this outdoor play and learning space be designed in keeping with both the natural and the immediate built environment of a historic Grade A listed building and the local vernacular of the rural industry buildings of the restored sawmill, and traditional skills workshops; stonemason’s sheds and carpenter’s workshop.

The client wanted to maintain the beauty of the woodland setting whilst accommodating up to 60 children a day with school visits and up to 300 a day on public holidays, weekends and after school. The design had to be able to work unsupervised as a highly interactive and robust open access public realm space but with manageable low maintenance.

The solution

Designed and created by Timberplay Scotland Ltd, the scheme was conceived to maximise the natural play value of the existing setting which sloped from an open meadow, through natural woodland down to a small fast running stream.

Timberplay Scotland’s designer created an informal ‘terraced’ scheme to maintain and strengthen the original topography including the original mill lade. The layout limited the number of trees that had to be removed and also enabled productive use of a boggy, poor soil quality area.

The design took into account how both families and school groups might be able to co-use the space without little disturbance to either free play or structured teaching.

The design also incorporated shelter and adequate seating to encourage increased dwell time in comfort.

The bespoke feature activities, including water and acoustic play, fire area and sand / earth building site are located to minimise plant disturbance and to create an active and dynamic flow in and around the space. The new features are ‘woven’ in and through the woodland setting to integrate nature and built environment in a sensitive and accessible way.

Equipment installed

The educational play and sensory equipment was selected to enable children to start exploring their environment and experiment with physical forces and states. The space offers rich and complex opportunities to interact with different materials and play with natural elements.

Children can explore the earth element by playing with sand and mud, and learning about plant growth and willow dens. The Conference Telephones, Parabolic Reflectors, Dendrophone and Stone Xylophone allow children to play with sound, air and vibration.

The covered water play area water includes innovative play elements Archimedes Screw and Nautilus Snail.

Outcome

As these children learn to manage the inherent risks of fire, water and other elements, parents come to understand and be reassured that any slips and scrapes are outweighed by the benefits. By learning to harness and play with these elements, the children also continue to manage and understand risk.


Interested in this project?
Call 0114 282 3474
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • Timberplay: Richter Spielgerate Archimedes Screw for water play
    Richter Spielgerate Archimedes Screw for water play
    Timberplay
    A floating water supply is often the central feature of water play and a great way of moving water from a lower to a higher level is with the Archimedes Screw from Richter Spielgerate. Its turning draws water from the lower...
  • Timberplay: Stone Xylophone
    Stone Xylophone
    Timberplay
    Stones are not mute. Being able to generate a sound from the oversized stones of the giant xylophone is a moving experience. Tapping the solid, heavy granite, marble or volcanic stone with a rubber hammer produces a wealth...
Not found what you're looking for? View other options

Ask Timberplay about

Water and sensory play area - Dumfries House Estate