Sector Public realm
Project type Refurbishment
Services provided Product / system manufacture
Year completed 2012
Project location North West England
Client The Co-operative Group and Manchester City Council
Consultant Mecanoo along with Royal Haskoning
 
 

Challenge

NOMA is Manchester’s new mixed use regeneration project led by The Co-operative Group and Manchester City Council. The £800 million project began in 2011 and focused on revitalising and opening up the northern half of the city.

Dutch architects Mecanoo along with Royal Haskoning created a shared vision for the public realm which enhances the inner city of Manchester. The landscaped square acts as a transition from the outskirts of the district to the centre and ensures a green cityscape all year round.

Solution

Omos worked closely with the architects, consulting engineers and BAM Contractors from the concept stages right through to completion.The topography of the site was challenging as well as the integration of underground services such as the three ventilation shafts which extend several metres above the finished ground level. These shafts were transformed into an attractive focal point while stepped planters and sloping walkways bridge height differences throughout the site.

Omos produced the bespoke stainless steel planter edging as well as the integrated seating which define the planting zones and levels leading up to the Co-operative head offices. The bespoke benches and seats in stainless steel and iroko wood which line the pedestrian walkways were tailored to suit the planted areas and create an attractive and diverse sense of space.

Omos also provided some standard products as well as the bespoke furniture.


Challenge

NOMA is Manchester’s new mixed use regeneration project led by The Co-operative Group and Manchester City Council. The £800 million project began in 2011 and focused on revitalising and opening up the northern half of the city.

Dutch architects Mecanoo along with Royal Haskoning created a shared vision for the public realm which enhances the inner city of Manchester. The landscaped square acts as a transition from the outskirts of the district to the centre and ensures a green cityscape all year round.

Solution

Omos worked closely with the architects, consulting engineers and BAM Contractors from the concept stages right through to completion.The topography of the site was challenging as well as the integration of underground services such as the three ventilation shafts which extend several metres above the finished ground level. These shafts were transformed into an attractive focal point while stepped planters and sloping walkways bridge height differences throughout the site.

Omos produced the bespoke stainless steel planter edging as well as the integrated seating which define the planting zones and levels leading up to the Co-operative head offices. The bespoke benches and seats in stainless steel and iroko wood which line the pedestrian walkways were tailored to suit the planted areas and create an attractive and diverse sense of space.

Omos also provided some standard products as well as the bespoke furniture.


Interested in this case study?
Call 00 353 4589 9802
OR
 
 
 
Enquire
 


Not found what you're looking for? View other options

Ask Omos about

NOMA regeneration project in Manchester