Sector Public realm
Project type Refurbishment
Services provided Product / system manufacture
Product / system supply
Project location Northern Ireland
Client Down District Council
 
 

Challenge

Down District Council developed a scheme to help reinstate Newcastle as a seaside visitor destination in Northern Ireland. The key objectives of the scheme were to improve the overall environmental quality of the centre and seafront of Newcastle.

In preparing the design, the landscape architects sought to improve and increase pedestrian space and linkages with imaginative and innovative proposals that were practical, realistic and robust.

Solution

The design included seating to mirror the natural surroundings of the mountains and waves, a seating wall and timber platform seats which were made to be inclusive, to easily fit a wheelchair or buggy as part of the seating group. A wave wall helps to protect the town from the effects of high tides and storms and an elegant, modern steel footbridge with timber decking replaces the original concrete bridge.

Outcome

Newcastle now has a modern, exciting and cohesive appearance whilst reflecting the natural heritage of the area. The project acted as a catalyst for the rejuvenation of Newcastle, encouraging private investment.

The development won the following awards:

  • The Presidents Award, Irish Landscape Institute Awards 2007.
  • Northern Ireland Public Realm Award, Civic Trust 2007.
  • Highly Commended, Belfast Telegraph Property Awards, Public Sector Development of the Year Award 2006.
  • Winner of Commercial & Public Author.


Challenge

Down District Council developed a scheme to help reinstate Newcastle as a seaside visitor destination in Northern Ireland. The key objectives of the scheme were to improve the overall environmental quality of the centre and seafront of Newcastle.

In preparing the design, the landscape architects sought to improve and increase pedestrian space and linkages with imaginative and innovative proposals that were practical, realistic and robust.

Solution

The design included seating to mirror the natural surroundings of the mountains and waves, a seating wall and timber platform seats which were made to be inclusive, to easily fit a wheelchair or buggy as part of the seating group. A wave wall helps to protect the town from the effects of high tides and storms and an elegant, modern steel footbridge with timber decking replaces the original concrete bridge.

Outcome

Newcastle now has a modern, exciting and cohesive appearance whilst reflecting the natural heritage of the area. The project acted as a catalyst for the rejuvenation of Newcastle, encouraging private investment.

The development won the following awards:

  • The Presidents Award, Irish Landscape Institute Awards 2007.
  • Northern Ireland Public Realm Award, Civic Trust 2007.
  • Highly Commended, Belfast Telegraph Property Awards, Public Sector Development of the Year Award 2006.
  • Winner of Commercial & Public Author.


Interested in this case study?
Call 01254 685185
OR
 
 
 
Downloads
  • Woodscape catalogue 2019
    Woodscape catalogue 2019
    52pp 10.39MB
    Download
 
 
 
Enquire
 


Not found what you're looking for? View other options

Ask Woodscape about

Street furniture for refurbished seafront promenade