Project experience Boardwalks
Material Timber / wood
Services Site survey
Design
Installation
Year completed 2010
Client Kings Landscapes for Crown Estates
 
 

Kings Landscapes approached CTS to design, manufacture and install a unique walkway structure that would form a focal point in the Rose Garden in Savill Garden in Surrey for the Crown Estates.

The architect's plan was to have a rising curved feature that would elevate visitors over the garden to give an aerial view of the roses and other plants.

CTS was commissioned because of its expertise in both steel and timber construction, and because of its in-house design capability and the quality of its work.

CTS design engineers began by modelling the structure using the Tekla 3D system, before carrying out a full design with calculations.

As public safety was paramount, the structure was designed to incorporate two level platform areas to provide access for disabled visitors. However, when viewed in elevation, the structure would appear to have a continual spiral rise.

The steel frame was manufactured at CTS’s factory in Huddersfield before being transported to site and clad with prime quality FSC oak. The deck was fitted with CTS’s distinctive Hi-Grip Excel non-slip inserts.

The parapet had steel posts with stainless steel wires. The structure was designed to come to a point to resemble the prow of a ship, with a cantilevered form and steel grille walkway that would give an open feel.

The new Savill Garden was officially opened by the Her Majesty the Queen on 19th June 2010 with CTS’s Director John Terry in attendance.


Kings Landscapes approached CTS to design, manufacture and install a unique walkway structure that would form a focal point in the Rose Garden in Savill Garden in Surrey for the Crown Estates.

The architect's plan was to have a rising curved feature that would elevate visitors over the garden to give an aerial view of the roses and other plants.

CTS was commissioned because of its expertise in both steel and timber construction, and because of its in-house design capability and the quality of its work.

CTS design engineers began by modelling the structure using the Tekla 3D system, before carrying out a full design with calculations.

As public safety was paramount, the structure was designed to incorporate two level platform areas to provide access for disabled visitors. However, when viewed in elevation, the structure would appear to have a continual spiral rise.

The steel frame was manufactured at CTS’s factory in Huddersfield before being transported to site and clad with prime quality FSC oak. The deck was fitted with CTS’s distinctive Hi-Grip Excel non-slip inserts.

The parapet had steel posts with stainless steel wires. The structure was designed to come to a point to resemble the prow of a ship, with a cantilevered form and steel grille walkway that would give an open feel.

The new Savill Garden was officially opened by the Her Majesty the Queen on 19th June 2010 with CTS’s Director John Terry in attendance.


Interested in this project?
Call 01484 606416
OR
 
 
 
Downloads
  • Case study: Curved bespoke walkway, Savill Gardens
    Case study: Curved bespoke walkway, Savill Gardens
    1pp 821 KB
    Download
 
 
 
Enquire
 


Also by CTS Bridges

CTS Bridges address and contact details

CTS Bridges Limited
Abbey Road
Shepley
Huddersfield
HD8 8BX
Tel: 01484 606416
Fax: 01484 608763
View on map
 
Follow CTS Bridges
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask CTS Bridges about

Bespoke curved ramp walkway, Savill Gardens, Surrey