Sector Education
Project type Refurbishment
Services provided Planning advice
Product / system manufacture
Product / system supply
Project management
Project location North West England
Contract value (£) £22,500
Client Travis Perkins
Products used Linares picnic set; Westminster planter; Westminster Mini
 
 

Context

The Samuel Alexander Building at the University of Manchester underwent a £9.5m refurbishment. The building accommodates the University’s School of Arts, Languages and Cultures.

The Grade II listed building required a major overhaul of the interior space and exterior courtyard. The scheme needed outdoor furniture for the communal courtyard area which is in the middle of the building, adjacent to the canteen.

Products supplied

The architect was very enthusiastic about the Westeifel range and after discussing the project's budget with Bailey Streetscene, the main product chosen was the Linares picnic set.

On the opposite side of the central courtyard, hard-standing planters and matching benches were required. Bailey Streetscene recommended the Westminster planter and Westminster Mini. The Westminster concrete range suited the architect’s requirements.

This project presented some challenges due to restricted access and delivery points as the building was continuously in use by staff and students throughout the build. The courtyard area was only accessible via a narrow corridor. Bailey Streetscene worked through the restricted access complication with the groundworks contractor during a site visit at the beginning of the project and discussed the options that were available to the team.

Outcome

The client created a modern communal area within the confined spaces of a busy university. The products chosen for the exterior space have helped to incorporate natural elements, such as shrubs and flowers in the planters, into an otherwise wasted space.

Feedback

The client, Travis Perkins, said: “A major refurbishment project in a live environment presents a number of challenges. Careful planning and a great deal of hard work by our delivery teams, combined with a proactive, collaborative approach from all involved, have produced an excellent result for this landmark project.”


Context

The Samuel Alexander Building at the University of Manchester underwent a £9.5m refurbishment. The building accommodates the University’s School of Arts, Languages and Cultures.

The Grade II listed building required a major overhaul of the interior space and exterior courtyard. The scheme needed outdoor furniture for the communal courtyard area which is in the middle of the building, adjacent to the canteen.

Products supplied

The architect was very enthusiastic about the Westeifel range and after discussing the project's budget with Bailey Streetscene, the main product chosen was the Linares picnic set.

On the opposite side of the central courtyard, hard-standing planters and matching benches were required. Bailey Streetscene recommended the Westminster planter and Westminster Mini. The Westminster concrete range suited the architect’s requirements.

This project presented some challenges due to restricted access and delivery points as the building was continuously in use by staff and students throughout the build. The courtyard area was only accessible via a narrow corridor. Bailey Streetscene worked through the restricted access complication with the groundworks contractor during a site visit at the beginning of the project and discussed the options that were available to the team.

Outcome

The client created a modern communal area within the confined spaces of a busy university. The products chosen for the exterior space have helped to incorporate natural elements, such as shrubs and flowers in the planters, into an otherwise wasted space.

Feedback

The client, Travis Perkins, said: “A major refurbishment project in a live environment presents a number of challenges. Careful planning and a great deal of hard work by our delivery teams, combined with a proactive, collaborative approach from all involved, have produced an excellent result for this landmark project.”


Interested in this project?
Call 01625 855900
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • Bailey Streetscene: Westminster Bench
    Westminster Bench
    Bailey Streetscene
    The Westminster Mini is a simple linear bench which is also available with various timber tops to give you extra choice of aesthetics. Manufactured from standard precast concrete with an acid etch finish, if it’s simplicity,...
  • Bailey Streetscene: Westminster Planter
    Westminster Planter
    Bailey Streetscene
    An integral part of the flexible, durable Westminster range, this is manufactured from standard grey precast concrete with an acid etch finish. This is a vibrant, contemporary planter which will add a classy touch to the...
  • Bailey Streetscene: Linares Picnic Table
    Linares Picnic Table
    Bailey Streetscene
    The Linares picnic table is a simple yet bold design created to perfectly complement Linares seats or benches and create a consistent, stylish look. Welded steel frame construction clad with timber slats. Available in either...
  • Bailey Streetscene: Linares Bench
    Linares Bench
    Bailey Streetscene
    The Linares Bench is a simple yet striking seating solution. Named after the Andalucian city, this range offers both a stylish and classical look, perfect if you want to add a touch of elegance to your outdoor space. It’s...
Not found what you're looking for? View other options

Ask Bailey Streetscene about

Outdoor furniture for university courtyard refurbishment