Sector Education
Services provided Product / system supply
Installation
 
 

Challenge

Massey & Harris was given a very open brief for the development of an outdoor space at St Margaret's. The area was mainly grass with lots of cover from mature trees, but with very little in the way of play or learning activities.

A nearby residential area meant low level, low impact items were required to improve this natural area, rather than turn it into a playground.

Solution

Natural colour and textures were incorporated in a winding pathway using Indian stone sets, tegula paviors and natural stone resin bound aggregate. This provided clean access to the whole area and led to different areas of play and learning.

300mm diameter FSC timber stepping logs created an alternative route to the pathway and added a further natural feature.

Raised beds were used as planting areas to include a natural screen from the main road. Rubber mushroom seats and tables provided seating and an outdoor classroom for 20 children. Circular timber tree seats added further seating to meaning a whole class could use the area and be shaded by the tree canopy.

Freenotes Eye Chimes were installed together with xylophone, bongo and glockenspiel music panels to create a musical corner.

The only open area available was selected to have low level timber balance equipment installed, with balance beams and swinging planks offering the children different levels of challenge.

An area of green wetpour rubber with tegula edging to match the pathway was created for a multi-use playhouse. The house promotes imaginative play, climbing challenges and seating inside for shelter and social play.

A run of fencing was relocated to increase the tarmac area available and a thermoplastic bike track, alphabet jumple and hopscotch were laid onto that playground.

Perimeter fencing, gates, gate alterations, tree stump removal, landscaping and returfing were all completed as part of the development.

Outcome

The finished installation completely transformed the area from an empty area next the school car park into a engaging play space, an outdoor classroom with seating for 30+ children, and an improved green space that the local residents have complimented.


Challenge

Massey & Harris was given a very open brief for the development of an outdoor space at St Margaret's. The area was mainly grass with lots of cover from mature trees, but with very little in the way of play or learning activities.

A nearby residential area meant low level, low impact items were required to improve this natural area, rather than turn it into a playground.

Solution

Natural colour and textures were incorporated in a winding pathway using Indian stone sets, tegula paviors and natural stone resin bound aggregate. This provided clean access to the whole area and led to different areas of play and learning.

300mm diameter FSC timber stepping logs created an alternative route to the pathway and added a further natural feature.

Raised beds were used as planting areas to include a natural screen from the main road. Rubber mushroom seats and tables provided seating and an outdoor classroom for 20 children. Circular timber tree seats added further seating to meaning a whole class could use the area and be shaded by the tree canopy.

Freenotes Eye Chimes were installed together with xylophone, bongo and glockenspiel music panels to create a musical corner.

The only open area available was selected to have low level timber balance equipment installed, with balance beams and swinging planks offering the children different levels of challenge.

An area of green wetpour rubber with tegula edging to match the pathway was created for a multi-use playhouse. The house promotes imaginative play, climbing challenges and seating inside for shelter and social play.

A run of fencing was relocated to increase the tarmac area available and a thermoplastic bike track, alphabet jumple and hopscotch were laid onto that playground.

Perimeter fencing, gates, gate alterations, tree stump removal, landscaping and returfing were all completed as part of the development.

Outcome

The finished installation completely transformed the area from an empty area next the school car park into a engaging play space, an outdoor classroom with seating for 30+ children, and an improved green space that the local residents have complimented.


Interested in this case study?
Call 0161 480 5243
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • Massey & Harris (Eng) Ltd: Mushroom seats for play areas
    Mushroom seats for play areas
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    Mushroom seating is available in a wide variety of colours and as separate stools or with 4 seats and a table.

Also by Massey & Harris (Eng) Ltd

Massey & Harris (Eng) Ltd address and contact details

Massey & Harris (Engineering) Ltd
Unit 5
The Hollygate
Albert Street
Stockport
SK3 0BD
Tel: 0161 480 5243
Fax: 0161 476 0151
View on map
 
Follow Massey & Harris (Eng) Ltd
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask Massey & Harris (Eng) Ltd about

Play area, St Margaret's C of E Primary School