Sector Education
Project scope Shelters / walkways
Services provided Product / system manufacture
Installation
Year completed 2008
Project location East of England
Client Cranfield University
Contractor Borras Construction
 
 

Challenge

For Cranfield University, Fabric Architecture supplied three Hypar canopies for a walkway.

The walkway would join two of the university’s buildings, and needed to be 6.5m high to allow both pedestrian and vehicle access on the road beneath.

The architect, Gotch Saunders and Surridge (GSS), also wanted the walkway to create a striking focal point, and was keen to using lighting to emphasise the shape and size of the structure.

Solution

Fabric Architecture provided 150m2 of canopies, based on the Mistral canopy, a product from Fabric Architecture's range of Signature Structures. These were modified to accommodate length and height requirements.

Once the canopies were installed, lighting was integrated to create a striking finishing touch.

A three-strong team took 10 days to complete the project. As the build required plant equipment to have unrestricted access to the site, a set timeframe was important so that other vehicles were denied access for as little time as possible.

The installation took place in February and when the team arrived, they faced the additional challenge of heavy snow. Although the weather conditions were not ideal, the project was still delivered on time, and normal access was resumed as quickly as possible.


Challenge

For Cranfield University, Fabric Architecture supplied three Hypar canopies for a walkway.

The walkway would join two of the university’s buildings, and needed to be 6.5m high to allow both pedestrian and vehicle access on the road beneath.

The architect, Gotch Saunders and Surridge (GSS), also wanted the walkway to create a striking focal point, and was keen to using lighting to emphasise the shape and size of the structure.

Solution

Fabric Architecture provided 150m2 of canopies, based on the Mistral canopy, a product from Fabric Architecture's range of Signature Structures. These were modified to accommodate length and height requirements.

Once the canopies were installed, lighting was integrated to create a striking finishing touch.

A three-strong team took 10 days to complete the project. As the build required plant equipment to have unrestricted access to the site, a set timeframe was important so that other vehicles were denied access for as little time as possible.

The installation took place in February and when the team arrived, they faced the additional challenge of heavy snow. Although the weather conditions were not ideal, the project was still delivered on time, and normal access was resumed as quickly as possible.