Sector Healthcare
Project type Refurbishment
Services provided Site survey
Design
Product / system manufacture
Product / system supply
Project management
Installation
Year completed 2019
Project location North West England
Client Manchester University NHS Foundation Trust (MFT)
Products used Boat-themed playhouse with stainless steel slide; wheelchair accessible roundabout; storyteller's chair with mushroom seats; circular picnic table; wooden loungers; talk tubes; ball shooter
 
 

Challenge

The Starlight Children’s Unit at Manchester University NHS Foundation Trust (MFT) is a child-friendly centre designed specifically to help young patients feel welcome.

Massey & Harris was approached by Wythenshawe Hospital as the existing outside play area required refurbishment. They wanted help and guidance in creating a playful, stimulating environment attached to the children's ward where children and their guardians could go to 'escape', rest and play. The play area itself is surrounded by wards so access was very restricted.  Additionally, this is an environment for sick children and their worried friends and family so the company needed to respectfully and quietly go about our business in refurbing the play area.

Solution

As Wythenshawe Hospital is local to the Massey & Harris Stockport workshop, advice and the supply of refurbished play equipment was offered free of charge. The hospital was delighted to accept the environmentally-friendly solution. However, after talking through the scheme, they asked for a full redesign to incorporate the free-of-charge play equipment. 

Due to site access restrictions, the majority of the play equipment and materials had to be craned in to allow for installation of the new equipment and refurbishment of the old.

The area was divided into two zones with artificial grass and rubber safety surfacing.

The scheme includes a storyteller's chair with mushroom seats, a play house with a sedum roof, circular picnic table, wooden loungers and talking tubes, a boat-themed multiplay unit with a stainless steel slide, a wheelchair-accessible roundabout, ball shooter, interactive play panels and reactions sports wall and art play panels.

New fencing with timber infill was installed giving a softer feel to the environment.

Outcome

The play area was transformed into a bright, stimulating, fun place for children and adults to take time out with areas to rest, a variety of physically and mentally stimulating play equipment, and a corner for story time.


Challenge

The Starlight Children’s Unit at Manchester University NHS Foundation Trust (MFT) is a child-friendly centre designed specifically to help young patients feel welcome.

Massey & Harris was approached by Wythenshawe Hospital as the existing outside play area required refurbishment. They wanted help and guidance in creating a playful, stimulating environment attached to the children's ward where children and their guardians could go to 'escape', rest and play. The play area itself is surrounded by wards so access was very restricted.  Additionally, this is an environment for sick children and their worried friends and family so the company needed to respectfully and quietly go about our business in refurbing the play area.

Solution

As Wythenshawe Hospital is local to the Massey & Harris Stockport workshop, advice and the supply of refurbished play equipment was offered free of charge. The hospital was delighted to accept the environmentally-friendly solution. However, after talking through the scheme, they asked for a full redesign to incorporate the free-of-charge play equipment. 

Due to site access restrictions, the majority of the play equipment and materials had to be craned in to allow for installation of the new equipment and refurbishment of the old.

The area was divided into two zones with artificial grass and rubber safety surfacing.

The scheme includes a storyteller's chair with mushroom seats, a play house with a sedum roof, circular picnic table, wooden loungers and talking tubes, a boat-themed multiplay unit with a stainless steel slide, a wheelchair-accessible roundabout, ball shooter, interactive play panels and reactions sports wall and art play panels.

New fencing with timber infill was installed giving a softer feel to the environment.

Outcome

The play area was transformed into a bright, stimulating, fun place for children and adults to take time out with areas to rest, a variety of physically and mentally stimulating play equipment, and a corner for story time.


Interested in this case study?
Call 0161 480 5243
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • Massey & Harris (Eng) Ltd: Artificial grass play surfacing
    Artificial grass play surfacing
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    Artificial grass is an excellent solution for areas of high use or shaded areas where you still wish to maintain the look of a natural area, but aren’t in a position to maintain real grass throughout the year.
  • Massey & Harris (Eng) Ltd: Game boards for picnic tables
    Game boards for picnic tables
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    Massey & Harris offers Game Boards™ that can be incorporated into the top of picnic tables. Game boards include chess/draughts, Snakes & Ladders, Ludo and other games. The boards are set within a vandal-resistant steel frame.
  • Massey & Harris (Eng) Ltd: Wet-pour rubber safety play surfacing
    Wet-pour rubber safety play surfacing
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    Wet-pour rubber is offerd in black and a number of standard colours. Rubber depth is calculated according to the fall height of the equipment so as to conform to BS EN 1177. Graphics can be included in the designs and the...
  • Massey & Harris (Eng) Ltd: Mushroom seats for play areas
    Mushroom seats for play areas
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    Mushroom seating is available in a wide variety of colours and as separate stools or with 4 seats and a table.
  • Massey & Harris (Eng) Ltd: 1.5m 3-seat inclusive roundabout
    1.5m 3-seat inclusive roundabout
    Massey & Harris (Eng) Ltd
    The 1.5m 3-seat Inclusive roundabout is Massey & Harris' smallest seated roundabout with all the strength and durability of the larger versions. The three curved seats offer plenty of handrails for young children to hold...

Also by Massey & Harris (Eng) Ltd

Massey & Harris (Eng) Ltd address and contact details

Massey & Harris (Engineering) Ltd
Unit 5
The Hollygate
Albert Street
Stockport
SK3 0BD
Tel: 0161 480 5243
Fax: 0161 476 0151
View on map
 
Follow Massey & Harris (Eng) Ltd
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask Massey & Harris (Eng) Ltd about

New play area - Starlight Children’s Unit, Wythenshawe