Project experience Schools / nurseries
Services Planning advice
Design
Equipment sourcing
Installation
Surfacing
Year completed 2018
Client Hull Collegiate School
Contractor Timotay Playscapes
 
 

Context

Hull Collegiate School was looking for a play area for its new reception area. The existing site was home to two playgrounds that met at two different levels, and a pond area that they wanted to revitalise and introduce back into the school activities.

Timotay Playscapes was selected from eight companies who submitted proposals, following a number of meetings with the school and governors.

Requirement

The brief was clear where the client wanted zoned and open-ended activity. In addition to this, the area should be natural and challenging. It must also include six main key areas of learning:

  • personal, social and educational
  • communication, language and literacy
  • mathematical development
  • knowledge and understanding of the world
  • physical development
  • creative development

A key item was a shelter to extend out from the newly refurbished classroom.

The playground needed to include story time and outdoor class areas, and mixed material experiences with water play, muddy play and sand play.

Each year the school includes a forest school trip for reception and they wanted there to be a forest school appeal within the scheme. The grounds at Hull Collegiate are set within natural wooded surroundings. The design of a dedicated area would be valuable to the school and allowed that continued experience for each child.

The pond area needed an outdoor classroom and nature exploration area to be included in the design proposal.

Outcome

The brief was understood and met, and the design and final project included

  • forest school areas
  • tracks
  • mounds
  • climbing
  • artificial grass
  • tunnels

Client feedback

"We met with a number of playground design companies at the start of journey to discuss our ideas and aspirations for our new early years outdoor area, however, Timotay stood out right from that first meeting. Their understanding of child development and how children play was a cut above the other companies and this was of course important to us but it was also their fearless acceptance of every idea or suggestion we threw at them that also made them the company for us. No idea was too challenging or too big or even too crazy! They attacked every design challenge with an open mind and a wealth of experience to offer us a bespoke solution.

We were certain that the look and feel of the project had to be as natural looking in its atheistic as it could be and in keeping with our ethos of risk taking, forest schools and outdoor learning principles and we were quick to see that at Timotay they agreed and that their past designs and current projects mirrored that too.

Our project build started in November and the children have been gripped as they watched it evolve outside their windows. It was a large area and a big undertaking but we have been truly blown away by the hard work and commitment of the site team who have worked tirelessly through relentlessly bad weather conditions and diminishing light each day to produce an outstanding area with a superb finish. The end product is phenomenal, a playground of dreams and we are so pleased and so proud to have it and for that we cannot thank Timotay enough."


Context

Hull Collegiate School was looking for a play area for its new reception area. The existing site was home to two playgrounds that met at two different levels, and a pond area that they wanted to revitalise and introduce back into the school activities.

Timotay Playscapes was selected from eight companies who submitted proposals, following a number of meetings with the school and governors.

Requirement

The brief was clear where the client wanted zoned and open-ended activity. In addition to this, the area should be natural and challenging. It must also include six main key areas of learning:

  • personal, social and educational
  • communication, language and literacy
  • mathematical development
  • knowledge and understanding of the world
  • physical development
  • creative development

A key item was a shelter to extend out from the newly refurbished classroom.

The playground needed to include story time and outdoor class areas, and mixed material experiences with water play, muddy play and sand play.

Each year the school includes a forest school trip for reception and they wanted there to be a forest school appeal within the scheme. The grounds at Hull Collegiate are set within natural wooded surroundings. The design of a dedicated area would be valuable to the school and allowed that continued experience for each child.

The pond area needed an outdoor classroom and nature exploration area to be included in the design proposal.

Outcome

The brief was understood and met, and the design and final project included

  • forest school areas
  • tracks
  • mounds
  • climbing
  • artificial grass
  • tunnels

Client feedback

"We met with a number of playground design companies at the start of journey to discuss our ideas and aspirations for our new early years outdoor area, however, Timotay stood out right from that first meeting. Their understanding of child development and how children play was a cut above the other companies and this was of course important to us but it was also their fearless acceptance of every idea or suggestion we threw at them that also made them the company for us. No idea was too challenging or too big or even too crazy! They attacked every design challenge with an open mind and a wealth of experience to offer us a bespoke solution.

We were certain that the look and feel of the project had to be as natural looking in its atheistic as it could be and in keeping with our ethos of risk taking, forest schools and outdoor learning principles and we were quick to see that at Timotay they agreed and that their past designs and current projects mirrored that too.

Our project build started in November and the children have been gripped as they watched it evolve outside their windows. It was a large area and a big undertaking but we have been truly blown away by the hard work and commitment of the site team who have worked tirelessly through relentlessly bad weather conditions and diminishing light each day to produce an outstanding area with a superb finish. The end product is phenomenal, a playground of dreams and we are so pleased and so proud to have it and for that we cannot thank Timotay enough."


Interested in this project?
Call 01933 665151
OR
 
 
Video
 
 
 
 
 
Enquire
 


Also by Timotay Playscapes

Timotay Playscapes address and contact details

Timotay Playscapes
14 Hinwick Road
Wollaston
Wellingborough
NN29 7QT
Tel: 01933 665151
View on map
 
Follow Timotay Playscapes
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask Timotay Playscapes about

Reception play area designed for Hull Collegiate School