SDS

 
 
Sector Culture and heritage
Project type New build
Services provided Product / system manufacture
Product / system supply
Installation
Year completed 2017
Project location London
Client Serpentine Gallery
Contractor AECOM
Products used GEOlight® geocellular storage
 
 

Context

Visitors to the 2017 Serpentine Pavilion in London’s Kensington Gardens will enjoy its spectacular effects unaware of the below ground water management solution provided by sustainable drainage company SDS.

A dramatic rainwater cascade from the Pavilion’s arching tree-like roof canopy is a central feature of this year’s design by the award-winning Burkina Faso architect Diébédo Francis Kéré.

Kéré’s creative interpretation of the Serpentine Galleries’ annual commission for a temporary exhibition pavilion was influenced by the British climate.

Rain collection

“At the centre of the Pavilion is a large opening in the canopy, creating an immediate connection with nature. In times of rain, the roof becomes a funnel channelling water into the heart of the structure. This rain collection acts symbolically, highlighting water as a fundamental resource for human survival,” explains Kéré.

During peak summer storms, rainwater is designed to run off the Pavilion’s expansive roof into an open central courtyard, so an underground attenuation solution using GEOlight® geocellular storage from SDS was designed by the engineering project team from AECOM.

The roof canopy is supported by a central steel framework and covered with a transparent twin-wall polycarbonate skin. With the roof pitch varying between 5° and 9°, the rainwater is conveyed quickly through a funnel before dropping into the centre of the courtyard.

Underground storage

The water flows down from the roof onto a publicly-accessible, elliptical-shaped 21m2 area of 130mm-deep cream-coloured granular stone, before being conveyed to the GEOlight® storage tank beneath. The underground storage is designed to hold back up to 6,000 litres of water, sufficient to protect against a 1 in 100 year rainfall event. Water is then gravity-fed slowly away via two surface water pipes to an existing soakaway.

AECOM has provided technical advisory services for the Serpentine Pavilion project for the past five years. Principal Engineer, Michael Orr explains: “This is the first time in recent years that a positive drainage design has been required for the Pavilion, as this time rainwater is part of the architectural concept and is featured by being directed into the centre of the structure.

“The architect’s tree-like construction required a strong reinforced concrete raft foundation. Also considering the clay ground conditions, it was necessary to design a central attenuation tank using GEOlight® geocellular storage to capture rainwater and take it away from the foundations, allowing it to infiltrate slowly into the park’s existing soakaway system.

Outcome

SDS Limited was delighted to provide 6m3 of GEOlight® geocellular storage for this prestigious project, says Sales and Marketing Director Richard Averley:

“The relationship between nature, architecture and public space is central to Francis Kéré’s design. As is so often the case, it’s the engineering behind the scenes which has enabled a sustainable drainage concept to be realised.”

The Serpentine Pavilion is open to the public between 23 June and 8 October 2017.


Context

Visitors to the 2017 Serpentine Pavilion in London’s Kensington Gardens will enjoy its spectacular effects unaware of the below ground water management solution provided by sustainable drainage company SDS.

A dramatic rainwater cascade from the Pavilion’s arching tree-like roof canopy is a central feature of this year’s design by the award-winning Burkina Faso architect Diébédo Francis Kéré.

Kéré’s creative interpretation of the Serpentine Galleries’ annual commission for a temporary exhibition pavilion was influenced by the British climate.

Rain collection

“At the centre of the Pavilion is a large opening in the canopy, creating an immediate connection with nature. In times of rain, the roof becomes a funnel channelling water into the heart of the structure. This rain collection acts symbolically, highlighting water as a fundamental resource for human survival,” explains Kéré.

During peak summer storms, rainwater is designed to run off the Pavilion’s expansive roof into an open central courtyard, so an underground attenuation solution using GEOlight® geocellular storage from SDS was designed by the engineering project team from AECOM.

The roof canopy is supported by a central steel framework and covered with a transparent twin-wall polycarbonate skin. With the roof pitch varying between 5° and 9°, the rainwater is conveyed quickly through a funnel before dropping into the centre of the courtyard.

Underground storage

The water flows down from the roof onto a publicly-accessible, elliptical-shaped 21m2 area of 130mm-deep cream-coloured granular stone, before being conveyed to the GEOlight® storage tank beneath. The underground storage is designed to hold back up to 6,000 litres of water, sufficient to protect against a 1 in 100 year rainfall event. Water is then gravity-fed slowly away via two surface water pipes to an existing soakaway.

AECOM has provided technical advisory services for the Serpentine Pavilion project for the past five years. Principal Engineer, Michael Orr explains: “This is the first time in recent years that a positive drainage design has been required for the Pavilion, as this time rainwater is part of the architectural concept and is featured by being directed into the centre of the structure.

“The architect’s tree-like construction required a strong reinforced concrete raft foundation. Also considering the clay ground conditions, it was necessary to design a central attenuation tank using GEOlight® geocellular storage to capture rainwater and take it away from the foundations, allowing it to infiltrate slowly into the park’s existing soakaway system.

Outcome

SDS Limited was delighted to provide 6m3 of GEOlight® geocellular storage for this prestigious project, says Sales and Marketing Director Richard Averley:

“The relationship between nature, architecture and public space is central to Francis Kéré’s design. As is so often the case, it’s the engineering behind the scenes which has enabled a sustainable drainage concept to be realised.”

The Serpentine Pavilion is open to the public between 23 June and 8 October 2017.


Interested in this project?
Call 01934 751303
OR
 
 
 
Downloads
  • SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    8pp 1.49MB
    Download
  • SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    8pp 1.49MB
    Download
  • SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    8pp 1.49MB
    Download
  • SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    SDS GEOlight™ Stormwater Management System
    8pp 1.49MB
    Download
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • SDS: SDS GEOlight® Modular Underground Stormwater Storage
    SDS GEOlight® Modular Underground Stormwater Storage
    SDS
    GEOlight® stormwater management units are suitable for use in sustainable drainage systems (SuDS) for stormwater attenuation or soakaway infiltration. The units are PVC modular honeycomb structures with high capacity, high...
Not found what you're looking for? View other options

SDS

Ask SDS about

Geocellular water storage for Serpentine Pavilion