Sector Culture and heritage
Project type Refurbishment
Services provided Design
Product / system manufacture
Product / system supply
Installation
Year completed 2013
Project location North West England
Contract value (£) £50 m
Client Liverpool City Council
Consultant Austin Smith Lord
Contractor Adana Construction Ltd
Products used Crystal Black, Kobra, Royal White granite paving, Woodkirk sandstone
 
 

The Liverpool Central Library and Archive Project is a unique and prestigious scheme within the heart of Liverpool’s World Heritage Site. The project provided a 8000m2 library and specialist archive and restored 4000m2 of Grade II* Listed historic buildings on William Brown Street.

Work undertaken

Hardscape produced and supplied the Artscape ‘Literary Carpet’ hard landscaping outside the main entrance and inside the atrium area. This was a bold stone "carpet" designed to open up the space and to create a strong impact. The names of over 100 literary classics were selected, after public constultation, to be included in the carpet. The letters were water-jet cut from contrasting coloured granites then inlayed into the slabs.

The Central Library wall letters were cut from one piece of granite; the contrast was created by using by sandblasting the letters to contrast with the polished background surface.

The forecourt was paved with Woodkirk sandstone and hand finished Crystal Black granite was used for the external benches.

Outcome

The Liverpool Central Library opened in May 2013 after a three year complete overhaul.

Best quote regarding the refurbishment: “It’s like going to meet your ‘Gran’ and finding she’s turned into Beyonce”. Daily Mail


The Liverpool Central Library and Archive Project is a unique and prestigious scheme within the heart of Liverpool’s World Heritage Site. The project provided a 8000m2 library and specialist archive and restored 4000m2 of Grade II* Listed historic buildings on William Brown Street.

Work undertaken

Hardscape produced and supplied the Artscape ‘Literary Carpet’ hard landscaping outside the main entrance and inside the atrium area. This was a bold stone "carpet" designed to open up the space and to create a strong impact. The names of over 100 literary classics were selected, after public constultation, to be included in the carpet. The letters were water-jet cut from contrasting coloured granites then inlayed into the slabs.

The Central Library wall letters were cut from one piece of granite; the contrast was created by using by sandblasting the letters to contrast with the polished background surface.

The forecourt was paved with Woodkirk sandstone and hand finished Crystal Black granite was used for the external benches.

Outcome

The Liverpool Central Library opened in May 2013 after a three year complete overhaul.

Best quote regarding the refurbishment: “It’s like going to meet your ‘Gran’ and finding she’s turned into Beyonce”. Daily Mail