Challenge

Handspring Design was approached by Lime Arts, the NHS creative commissioning organisation working in the north of England, to design two pieces for the Walton Rehabilitation Unit sited at Aintree Hospital in Liverpool. Both were to be visually enticing sculptures, viewable from windows and within the space, as well as practical furniture to sit and pause on, with elements of protection from wind and rain.

Solution

Handspring Design worked with the commissioning team from the NHS Trust to develop a piece for the internal courtyard that incorporated seating and shelter and took into account the rehabilitative nature of the environment. To this end seating was included at a variety of heights, arm rests placed strategically, and a wheelchair space incorporated. The seating was also part-covered with coloured acrylic to provide sun and rain protection.

The seating at the front of the building was designed to enhance the approach to the front entrance by providing visual intrigue and a place to pause. It was important that it did not interfere with site lines and navigation and so needed to be visually and physically porous.

Within the design process it was as important to consider the view from the building as it was to consider the aesthetic and function.

Outcome

Handspring Design designed the pieces as a pair using the same materials and visual language for both. This gave a continuity between the two outside spaces and therefore increases the overall impact.

Wood is the company's material of choice and, in this very architectural setting, helps to counter-balance the hard nature of the stone glass and steel of the building. Wood is a material which invites the touch. People connect with wood and feel comforted by that connection. In a healthcare environment this connection with the natural world is very beneficial.


Challenge

Handspring Design was approached by Lime Arts, the NHS creative commissioning organisation working in the north of England, to design two pieces for the Walton Rehabilitation Unit sited at Aintree Hospital in Liverpool. Both were to be visually enticing sculptures, viewable from windows and within the space, as well as practical furniture to sit and pause on, with elements of protection from wind and rain.

Solution

Handspring Design worked with the commissioning team from the NHS Trust to develop a piece for the internal courtyard that incorporated seating and shelter and took into account the rehabilitative nature of the environment. To this end seating was included at a variety of heights, arm rests placed strategically, and a wheelchair space incorporated. The seating was also part-covered with coloured acrylic to provide sun and rain protection.

The seating at the front of the building was designed to enhance the approach to the front entrance by providing visual intrigue and a place to pause. It was important that it did not interfere with site lines and navigation and so needed to be visually and physically porous.

Within the design process it was as important to consider the view from the building as it was to consider the aesthetic and function.

Outcome

Handspring Design designed the pieces as a pair using the same materials and visual language for both. This gave a continuity between the two outside spaces and therefore increases the overall impact.

Wood is the company's material of choice and, in this very architectural setting, helps to counter-balance the hard nature of the stone glass and steel of the building. Wood is a material which invites the touch. People connect with wood and feel comforted by that connection. In a healthcare environment this connection with the natural world is very beneficial.


Interested in this case study?
Call 0114 221 7785
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • Handspring Design: Small Onion timber shelter
    Small Onion timber shelter
    Handspring Design
    The Small Onion shelter is constructed from steam-bent and glue-laminated English oak, has 8 ribs, and stainless steel fixings.
  • Handspring Design: Apple shelter with roof
    Apple shelter with roof
    Handspring Design
    The Apple Shelter was Handspring Design's first structure, and is still the most popular amongst users. The pieces have been installed mainly in schools, as well as parks, urban locations and NHS sites. 15 years after the...
  • Handspring Design: Large Onion timber canopy shelter with green roof
    Large Onion timber canopy shelter with green roof
    Handspring Design
    Large Onion is all made from English oak. The 10 ribs are steam-bent and glue-laminated and the nine seating bays are profile cut from kiln dry oak, The shelter also comes with an oak floor. The shelter can be roofed in a...

Also by Handspring Design

Handspring Design address and contact details

Handspring Design Ltd
Ecclesall Woods Sawmill
Abbey Lane
Sheffield
S7 2QZ
Tel: 0114 221 7785
View on map
 
Follow Handspring Design
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask Handspring Design about

Seating and shelter at Walton NHS Rehabilitation Centre